Udlejning af erhvervslejemål kan være en udfordring for nogle. For andre er det hverdagskost, og det kører som på samlebånd med de erhvervsejendomme, der er til leje. Der kan være flere ting i en udlejningsaftale, når det gælder erhvervslejemål. Det er ikke blot en standard-lejekontrakt, som man kender den fra privatleje. Det er derfor heller ikke de samme punkter, der gør sig gældende for lokalerne, når de skal bruges til erhverv.
Erhvervsejendomme og erhvervslokaler
Alt efter størrelsen kan der forekomme hele erhvervsejendomme til leje, hvor det med stor sandsynlighed er en større virksomhed, der lejer sig ind. Det betyder også, at en erhvervslejekontrakt har andre krav. Som udlejer er der visse bygningskrav, som et erhvervslejemål også skal leve op til. Et af de mest gængse punkter, når det gælder erhvervsejendomme til leje, er, om erhvervet er til gene for andre. Såfremt erhvervet ikke er til gene for andre naboer, så er første punkt godkendt. Det kan variere fra kommune til kommune, hvilke regler der gælder for bygningstilladelser i forhold til erhvervsejendomme. Derfor er det altid en god ide at søge om tilladelse fra kommunen, før en hvilken som helst form for udlejning af erhvervslejemål påbegyndes.
Sørg for, at kontrakten er i orden
Uanset hvilket erhverv der er tale om, så er det altid vigtigt, at kontrakten er i orden. Den dækker begge parter i lejemålet. Ofte kan billige lokaler være til leje, men en erhvervslejekontrakt kan hurtigt afsløre, hvorfor det er så billige lokaler. Hvis du som ny virksomhed skal overtage et erhvervslejemål, skal du også være opmærksom på, hvordan kontrakten forholder sig til fysiske ændringer af lejemålet. Som erhvervslejer skal der i mange tilfælde søges om tilladelse til ombygning eller andre større forandringer af en erhvervsejendom. Dette kan begge parter løse allerede fra start med en god og dækkende erhvervslejekontrakt.
I forhold til ændringer og vedligeholdelser af erhvervsejendommen er det også en fordel at få det på skrift i erhvervslejekontrakten fra start. På den måde er begge parter sikret og gjort opmærksom på, hvem der skal stå for hvilke udgifter. Det kan godt være, at lokalerne er billige at leje, men renovering og ombygning kan i sidste ende koste mere end først antaget. Hvis det er dækket i lejekontrakten, er begge parter sikret.