Her er 7 punkter, man bør have kendskab til, når man er ejer af erhvervslejemål.
Her er et indblik i, hvad man skal gøre, når man begiver sig ud i erhvervslejemål.
1: Forhandl prisen. De færreste ved det, men det er faktisk muligt at prøve at forhandle en bedre pris, når det kommer til det lejemål, man har på sigtekornet.
2: Forbedringer i lokalet. Hvis ens udlejer har tænkt sig at investere i forbedringer i de lokaler, man har i sinde at købe, kan man spare godt på de ting, man ellers havde tænkt sig at bruge penge på. Som for eksempel forbedring af indeklima eller renovering af gulv.
3: Få styr på konsekvenserne. Det lyder mere dramatisk, end det er. Man skal som lejer få et overblik over, hvad det har af konsekvenser, hvis man ødelægger inventar eller glas i de erhvervslejemål, man har fået fat i. Skal man selv betale erstatning, eller hvordan er aftalen skruet sammen? At stifte bekendtskab med VVS-systemet er ikke en dum ide. Det sikrer, at man som lejer ikke står på det forkerte ben, når man indser, at det skal udskiftes et halvt år efter, man har sikret sit erhvervslejemål.
5: Parkering. Infrastruktur er ikke kun busser eller metro. Der er nogle, der kommer langvejsfra, eller som ganske enkelt bare foretrækker at køre i bil til arbejde. Derfor skal man også være strategisk og tilgodese de ansatte, man har, der kører i bil. Og det gør man ved at kigge efter parkeringsmuligheder.
6: De skjulte omkostninger. Internettet eksempelvis. Hvor let er det at komme i kontakt med dig fra den fjerneste gren af erhvervslejemålets lokaler? Og hvad med elektricitet? Hvad betaler man egentlig for? Lysene? Internettet? Varmen i vandet? Det er vigtigt at sikre sig, om der er ekstra omkostninger, som man ikke lige ser med det blotte øje. Derfor skal man spørge eller få professionel hjælp til at spotte ekstra udgifter i erhvervslejemålet.
7: Muligheden for at vokse. Hvordan ser det ud, hvis man lige har lejet sig ind et sted, hvor man egentlig regner med, at man kan få det til at hænge sammen med en ekstra etage ovenpå i bygningen? Det er vigtigt, at man orienterer sig om, hvornår andre lejeres kontrakter ophører. Det er det, for hvis man nu bliver så stor, at man har brug for ekstra kontorplads, er det en god ide, at man eksempelvis tænker: ”Okay, om to år regner jeg med, at vi er så store, at vi har brug for en ekstra etage. Hvornår ophører overboens lejekontrakt?” Gør man sig ikke den slags overvejelser, inden man lejer sig ind, kan man komme til at stå i en situation, hvor man skal flytte til nye bygninger i stedet for at blive og ekspandere, hvor man allerede er i forvejen.